Att hitta sin storlek

bh tape measure bra_248627191

Att hitta sin rätt storlek handlar inte bara om att veta vilken siffra eller bokstav man ska söka efter, det gäller också att hitta passformen som du trivs med. 

Om vi börjar närmast kroppen kan vi prata om underkläder. Både för dam och herr är det viktigt att passformen är rätt. Om underkläderna inte sitter rätt eller känns bekväma kommer det att synas genom alla lager kläder man tar på sig ovanpå.

Trosor och kalsonger ska inte klämma ut och skapa märken, då behöver man gå upp en storlek. Om underkläderna hänger runt baken eller skrevet behöver man istället gå ned en storlek. De ska sitta som ett andra skinn på kroppen.

En BH är lite svårare. Vilken storlek man har skiljer sig från märke till märke och det kan vara svårt att bedöma vilken storlek man faktiskt har. Ett bra knep är att ta fram måttbandet. Mät omkretsen där BH-bandet ska vila. Detta är omkretsen. Mät sedan där bysten är som störst. För att få fram kupstorleken räknar man ut hur många centimeters skillnad det är på de två måtten. 12-14 centimeter innebär A-kupa, 14-16 centimeters skillnad är en B-kupa och så vidare. Har man väldigt stor byst är det extra viktigt att BH:n sitter som den ska. Söker man online hittar man ofta mer information om de olika BH-storlekarna och märkena än vad man gör i butik där man nästan måste prova sig fram.

Kläderna som ska bäras ovanpå ska så klart inte klämma åt och skapa valkar eller märken i huden. De ska heller inte vara så lösa att man riskerar att tappa byxorna eller att axeln tittar fram ur halsringningen. En perfekt kostym eller klänning är skräddarsydd efter dina personliga mått. Det är svårt att hitta i butik. Ett sätt är att köpa en som är så nära som möjligt och sedan besöka en skräddare som fixar detaljerna.